Janny de Vries is gastvrouw van Nationaal Park Nieuw Land® en opgeleid tot Gastvrouw van het Landschap, een kwaliteitslabel van IVN Natuureducatie voor natuurbewuste ondernemers in de recreatie- en vrijetijdsbranche. Als gastvrouw van Nationaal Park Nieuw Land vertellen we je de bijzondere verhalen uit Nationaal Park Nieuw Land die je niet in de boekjes tegenkomt. We delen graag onze kennis over de natuur- en cultuurhistorie van Nationaal Park Nieuw Land en wijzen je op mooie en bijzondere plekken en leuke activiteiten. Kortom: bij ons ben je verzekerd van een onvergetelijke natuurervaring.

 

www.gastheervanhetlandschap.nl

 

 

 

 

 

 


Bezoek aan gastvrouw van het landschap: Hanneke's pluktuin

Als gastvrouw van het Landschap op relatiebezoek bij Hanneke’s pluktuin -  28 april 2023

 

Hoe leuk is het om je netwerk van gastheren/vrouwen van het Landschap te bezoeken om van elkaar te leren en de banden te versterken?

Dat vertel ik graag aan de hand van het eerste afgelegde bezoek dat ik met gastvrouw Dorien Langeveld https://www.openadem.nl/ heb ondernomen. Vanuit Almere zijn we verder de polder in gereden naar Hanneke’s Pluktuin in Biddinghuizen.

 

Op ons laatste bijeenkomst van Gastheren/vrouwen van het Landschap hebben Dorien en ik Hanneke uitgebreid gesproken in Bataviastad en dit heeft ons nieuwsgierig gemaakt naar haar bedrijf. We waren van harte welkom zei ze. In de pluktijd is het wel erg druk met gasten maar een praatje maken kan altijd.

 

Bij het arriveren zagen we vanaf afstand al de grote kas, het tulpenveld en het reclamebord van Hanneke’s pluktuin. Genoeg ruimte om te parkeren en lopend naar de ingang van de kas keken we onze ogen al uit vanwege de sfeervolle entourage. We moesten alles eerst even in ons opnemen alvorens we de kas betraden. En daar liepen we vervolgens door een groene straat van planten waaronder flinke potten met citroengeraniums. Een favoriet van Hanneke waar ze stekjes van verkoopt. Ik moet de  geur van de plant altijd even ruiken dus wrijf ik zachtjes een blaadje tussen duim en wijsvinger. Hanneke staat al achter de toonbank met gasten te praten, ze begroet ons al en  één van haar dochters zorgt voor koffie met een zuiderzeebonk, een heerlijk stukje plaattaart.

 

We zoeken een plekje bij één van de gezellig uitziende zitjes. De tafeltjes zijn gedekt met een gehaakt kleedje, vaasje met tulpjes uit de tuin en gesocialiseerde honden komen ons even besnuffelen.  Er is zoveel te zien en dan schuift Hanneke bij ons aan tafel en vertelt met zoveel passie en plezier over haar bedrijf dat ze samen met man en dochters en veel vrijwilligers runt. Hanneke is een zeer energieke en gedreven vrouw. Ze is het creatieve brein die dingen verzint waar man en dochters vervolgens invulling aan geven. In de pluktijd is het altijd een drukte van belang. Mooi weer betekent nog meer mensen en ze komen uit het hele land en weten Biddinghuizen echt wel te vinden.

 

Plukmanden liggen in de centrale gang uitgestald met daarnaast de plukregels op een krijtbord weergegeven. Dorien en ik maken van de gelegenheid gebruik om ook een bos mooie tulpen te trekken zoals dat heet. Onze ogen glijden over de veelheid aan vormen en kleuren. De plukmand is binnen de kortste keren gevuld.

En dan valt ons oog op een heel mooi stukje natuurlijk aangelegde tuin naast de kas.  Dit is het biodiversiteitsstuk waar Hanneke zich ook voor inzet. Zeer de moeite waard om doorheen te lopen en de bijenkasten te bezoeken.

 

Gastvrouw Hanneke bedenkt steeds weer nieuwe dingen, zo komt er een unieke beleving bij door een huisje in het tulpenveld te plaatsen waar overnacht kan worden. Hou vooral haar website in de gaten. Wil je de bloemen in huis halen en een fantastische ervaring rijker zijn? Dan is Hanneke’s pluktuin een aanrader. Wij komen terug voor de veldboeketten die qua prijs en beleving de Bloomon service overtreft!

 

 

 


Terugkomdag van de Gastheren/vrouwen van het Landschap

20 maart 2023

 

We werden hartelijk ontvangen met heerlijke koffie in de VIP room van Batavia Stad. Hier kregen we de nieuwste informatie over het Nationaal Park Nieuw Land via verschillende sprekers waaronder Visit Flevoland. Deze samenkomsten kenmerken zich door enthousiasme, bevlogenheid en passie.
Heerlijk om hier onderdeel van te zijn!
 
Deze dag stond in het teken van het bezoek aan de Marker Wadden, een prachtig stuk natuur door mensenhanden gemaakt voor herstel van de natuur in het Markermeer. Ik was hier nog nooit geweest en het mooie was dat ik ook nog de kans kreeg om op de Rib Experience van Marc Hooijer mee te varen!
 
Dit is werkelijk een geweldige ervaring, wat een snelheid. De schipper heeft ook nog eens veel kennis van het Markermeer, de natuur en zeker ook van de ontstaansgeschiedenis van de Marker Wadden zelf.
 
Op het bezoekerseiland aangekomen ervaar je de rust die bij deze machtige plek omringd door water hoort. 
Helmgras, duinlandschap en verharde paden om het eiland helemaal rond te kunnen lopen. Het bezoekerscentrum is de uitvalsbasis om excursies te starten en weer te eindigen. Wij hadden als gezelschap 2 gidsen tot onze beschikking met veel natuurkennis. Fantastisch om de ervaring van deze mensen mee te krijgen!
 
Voor mij is met dit uitje naar de Marker Wadden het startsein gegeven om hier vaker naartoe te willen gaan.
Zeker ook als het eiland in bloei staat en de vogels volop broeden en door de kijkhutten te volgen zijn.
En hartje zomer is het strand een plek bij uitstek om lekker het ondiepe water in te gaan.
 
Een topdag!