Het verhaal achter de eco moestuin

Voedselbosplanten halen bij de kwekerij
Voedselbosplanten halen bij de kwekerij

Een lang gekoesterde wens is uitgekomen.

Als gezin zijn wij in mei 2022 komen wonen op een prachtige plek in Almere naast de Oostvaardersplassen, dat onderdeel is van Nationaal Park Nieuwland. 

 

Natuurlijk wonen te midden van de flora en fauna die Almere rijk is.

Zo zien we vanuit ons huis de zeearend vliegen, lepelaars in formatie passeren, een ijsvogel neerstrijken in de tuin of een wezel op het terras wegschieten. Dit is voor ons als natuurliefhebbers elke dag genieten.

 

Het huis is inmiddels van binnen en van buiten zo goed als aangepast aan al onze wensen.  Maar ook in de tuin zijn we al volop actief geweest. Zo hebben we de ecologische moestuin aangelegd met smalle bedden van compost en daartussen houtsnipperpaadjes. Het bodemleven  komt al op gang! Alle kennis  en ervaring over moestuinieren heb ik opgedaan in de jaren dat ik een volkstuin had in Almere, aan huis tuinierde in moestuinbakken en door het volgen van de eco moestuincursus.

 

Naast een moestuin ontwikkelen we ook een voedselbosstrook en transformeren we de tuin tot een groene oase met bijzondere planten. Ik ben graag te vinden in de VU Hortus  waar ik door de plaatselijke hovenier, een man vol met plantenkennis, op mooie soorten word gewezen.  Ik draag graag bij aan het behoud van de soortenrijkdom, waar de Hortussen voor staan en geniet in eigen tuin inmiddels van verschillende exotisch uitziende planten zoals bijvoorbeeld  de rijstpapierplant (Tetrapanax papyrifer).

 

De moestuin en de voedselbosstrook leveren oogstgevende gewassen op. Deze bieden wij aan voor de verkoop. Alles ecologisch, in samenwerking me de natuur. Als rentmeesters van de aarde moeten we bewust en duurzaam te werk gaan.

Daarnaast bieden we de gelegenheid om een kopje thee/koffie met iets lekkers af te nemen in onze ecotheetuin in ontwikkeling.

 

We hebben zitgelegenheid buiten maar eventueel ook binnen. De ontwikkeling van een kapschuur bestemd voor de bezoeker van de theetuin staat gepland voor het nieuwe jaar. Het motto: mens durf te dromen is hier zeker van toepassing!

 

Alles heeft tijd nodig om van de grond te komen. Maar ook gedurende dit proces vinden wij het al fijn om te delen in deze ontwikkelingen.

 

Dus kom gezellig langs!

  

'Als je doet waar je het meeste plezier aan beleefd, je talenten en gaven benut, is dat elke investering in tijd, geld en mensen waard'